Potkan čierny - Rattus rattus - DDD

Hľadaj
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Potkan čierny - Rattus rattus

DERATIZÁCIA > HLODAVCE

Koncom 18. a začiatkom 19 storočia vymizol potkan z väčšej časti Európy. Zvýšená lodná doprava a nedodržiavanie hygienických opatrení umožnilo jeho nový príliv do Európy. U nás sa vyskytuje len zriedka, hlavne v dunajských prístavoch, v ČR pozdĺž rieky Labe od Děčína po Prahu. Srsť má hnedošedú, špicatý pysk, veľké oči, ušnice veľké (prehnuté dopredu presahujú oči), chvost má tenký, dlhší ako telo. Dlžka tela je 14 – 23 cm, maximálna hmotnosť 250g. Pohlavne dospieva v troch mesiacoch, brezivosť trvá tri týždne, má 6 – 10 mláďať, laktácia trvá 3 týždne. Dĺžka života je 2 roky, maximálne 4 roky. Má dobrý čuch, výborne šplhá a skáče, zriedka pláva a vyhrabáva nory. Je všežravec, prednosť dáva zrnu a múke. Bez pitia vydrží aj niekoľko dní. Úkryty máva na povalách, podstrešných priestoroch, na stromoch. Rozširuje sa lodnou dopravou a inými dopravnými prostriedkami.

 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky